Produkty pszczele od dawna stosowane są w zwalczaniu wielu schorzeń. Najpopularniejszy jest oczywiście miód, stosowany jako antidotum na wszelkiego rodzaju dolegliwości już przez starożytnych Egipcjan.

Najbardziej wartościowymi składnikami miodu są przede wszystkim cukry proste - łatwo przyswajalne przez organizm, kwasy organiczne, składniki mineralne oraz enzymy. Kolor miodu zależy od barwników roślinnych i substancji mineralnych, do których zalicza się fosfor, żelazo, magnez. Trzeba pamiętać, że krystalizacja nie jest wadą. Proces ten zachodzi tym prędzej, im więcej glukozy jest w miodzie (np. miód rzepakowy), im większa ilość fruktozy, tym przez dłuższy czas miód zostaje płynny tak jak np. miód akacjowy.


Płynne złoto dla zdrowia

Miód posiada zarówno walory odżywcze, jak i zdrowotne. Jest łatwy w przyswojeniu dla organizmu. Za sprawą enzymów ma on cechy leku, a to dlatego, że stymulują one reakcje biochemiczne zachodzące w organizmie, wiążąc toksyny. Żelazo występujące w miodzie jest niemal całkowicie przyswajalne przez ludzki organizm. Obecność rutyny i inhibiny sprawia, że działa on bakteriobójczo. Warto pamiętać, o tym że regularne konsumowanie miodu przez dzieci jest przyczyną szybszego przyrostu ciała, zwiększonego rozwoju umysłowego i większej odporności na choroby. U dorosłych wyczerpanych pracą, miód powoduje szybką regenerację organizmu. Jest to jedyny swego rodzaju produkt odżywczy dla serca, a także lek przy niedomaganiach tego organu.


Ogromne zalety miodu

Działa dodatnio na przewód pokarmowy, w wyniku zwiększenia wydzielania enzymów w gruczołach ślinowych. Działa regulująco na pracę zarówno wątroby, jak i nerek.
Jako środek łagodzący i wykrztuśny podczas kaszlu. Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.
Wykazuje regenerujące działanie w przypadkach apatii albo wyczerpania psychicznego..


Jaki rodzaj miodu na schorzenia?

akacjowy - zalecany diabetykom, w czasie infekcji i problemów trawiennych i schorzenia nerek czy przewodu moczowego.
miód lipowy - wykazuje działanie antyseptyczne i uspokajające. Aby spotęgować jego działania można dodać go do herbatki z kwiatem lipowym. Z powodzeniem stosowany jest w chorobach, w których występuje gorączka, przy kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli. Miód jest bardzo skuteczny przy infekcjach, oraz w stanach niepokoju oraz bezsenności.
miód gryczany - doskonale sprawdza się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Sprzyja również tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Pomocny w stanach zmęczenia psychicznego, oraz przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek przy grypach gorączkowych. Miód gryczany jest bogaty w biopierwiastki.

miód spadziowy - jest bogaty w białko, a tym samym charakteryzuje się większymi wartościami odżywczymi i leczniczymi niż miody nektarowe. Stosowany jest przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii. Miód z powodzeniem stosuje się w nieżycie górnych dróg oddechowych


miód rzepakowy - stosuje się głównie w schorzeniach sercowych i płucnych. Co więcej przy zaparciach, przy schorzeniach wątroby, nerek i przewodu moczowego.

miód wrzosowy - stosowany jest w problemach z prostatą.
miód wielokwiatowy - stosowany jest przy różnych alergiach i katarze siennym. Jak każdy miód ma korzystnie działa na serca i przy wszelkich infekcjach.

aloe vera forever