Od stuleci żurawina wykorzystywana jest w medycynie, ze względu na to, że jej owoce stanowią istną skarbnicę witaminę C, A, wit. B1, wit. B2, niacynę, pierwiastki, takie jak żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, jod, a także błonnik pokarmowy, który reguluje metabolizm. Wielkie znaczenie ma wysokie stężenie antyoksydantów i flawonoidów.


Żurawinę można stosować znajdującą się w Aloe Berry Nectar, z powodzeniem przy dietach odchudzających. Zawarte w niej składniki przyspieszają proces usuwania toksyn z organizmu. Takie działanie odtruwające jest bardzo cenne dla tych wszystkich, którzy zatroszczyć się o szczupłą sylwetkę. Ponadto za sprawą zawartości błonnika- żurawina zwiększa przemianę materii, ułatwiając w taki sposób pozbywanie się niepotrzebnych kilogramów. Można ją jeść w postaci suszonej jako przekąskę. Ważne jest za to aby spożywając ją w postaci soku lub innej przetworzonej formie zwrócić uwagę na zawartość cukru i próbować znaleźć produkty o jego obniżonej zawartości.

Nie da się opisać wszystkich właściwości żurawiny, będącej przedmiotem licznych badań. W zimowe dni pamiętajmy natomiast o jej antybakteryjnych właściwościach i o tym, że jest pomocna w uodpornieniu organizmu.

aloe vera forever