Zapewne każdy z nas słyszał o cudownych właściwościach aloe vera. Pomimo tego, że ta niezwykła roślina znana jest i ceniona od wieków, to obecnie niewielka ilość osób wie, w jaki sposób wykorzystać ukrytą w niej potęgę. Jednym ze sposobów jest nalewka aloesowa.

Nalewka to roślinny wyciąg alkoholowy. Łączy lecznicze bądź też profilaktyczne działanie ziół lub owoców z alkoholem. Metoda ta jest często wykorzystywana zarówno w ziołolecznictwie jak również w przemyśle farmaceutycznym. Ze względu na jej prostotę, można wykorzystać ją także w domowych warunkach. Rośliny, takie jak czarny bez, dzika róża czy aloes, posiadają całą masę składników o leczniczych właściwościach. Zalanie ich roztworem alkoholowym powoduje, że te czynne związki zostają wyodrębnione, rozpuszczone i niemal w całości wydobyte. Przenikają one do alkoholu i tam są znakomicie konserwowane, co sprawia, że pomimo upływu czasu nie tracą na sile.


Zależnie od rodzaju dolegliwości stosowane są różne receptury na wykonanie nalewki aloe vera. Najpopularniejszym sposobem jest sporządzenie jej tradycyjnie, czyli na spirytusie z dodatkiem miodu. Do wykonania takiej nalewki niezbędne będą następujące produkty:
wyciśnięty sok z aloe vera
spirytus
płynny miód
sok z cytryny
Te składniki muszą być w takich samych ilościach. Połączywszy wszystkie składniki uzyskujemy gotowy napój. Należy go przelać do szklanej butelki albo słoika i przechowywać w lodówce.
W ciągu pierwszego tygodnia trzeba codziennie potrząsać butelką z nalewką aloe vera, żeby składniki zmieszały się dobrze. Po upływie siedmiu dni nasza nalewka aloesowa jest gotowa do spożycia.